מהי האמת הטהורה ומהו הידע הוודאי? מהי האמת המלאה והמוחלטת? האם ניתן להגיע אליה? מה צריך בשביל להגיע אליה? אילו אמצעים חסרים לנו ואילו יש? והאם נוכל למלא את החסרים כמובן תוך התייחסות האם אנו יכולים להיות בטוחים שאלו החסרים?
האם אנו מסתכלים על הדברים בצורה נכונה? מה המשמעות של אמת אחת? מהם המאפיינים של אמת אחת? האם אנחנו מגדירים אמת אחת נכון?
ואיך בכלל הכל התחיל? מה זה הכל? מה זה אמת? למה יש אמת?
יש אמת מסוימת אנחנו פשוט לא יודעים מהי כרגע. אנו מנסים כל הזמן להגיע אליה וגם נמצאים בדרך אליה בדרכים רבות שכוונתן הן לאו דווקא להגיע לאמת.
אחד הדברים שצריך לעשות כדי להגיע לאמת הוא כל הזמן לשאול “למה?” כולל על המובן מאליו. לדוגמא ביטוי כמו: “מזל של מתחילים”. איזה ביטוי – דווקא אלה שלא מכירים ולא ניסו אף פעם פתאום מצליחים יותר מכל המנוסים. הביטוי לא נאמר רק בהקשרים של הימורים אלה גם בהקשרים אחרים כגון שיש צורך במוטוריקה אישית. הדבר המגוחך הוא שלאחר הפעם הראשונה, כלומר כאשר האדם כבר מנוסה כאמור, כנראה יצליח פחות מהאדם שיהיה לו “מזל של מתחילים” בדיוק כפי שהוא הצליח בפעם הראשונה יותר טוב מהמנוסים שהיו עימו ובהשוואה אל עצמו עכשיו. ראיתי זאת קורה מספר לא מבוטל של פעמים, גם על עצמי וגם על אחרים. אנשים אוהבים להשתמש בביטוי הזה. זה מנחם להגיד את זה כאשר אתה המנוסה מפסיד לחדש. זה למעשה גם הרבה פעמים התירוץ היחידי שיש במקרים כאלו. אך עד כמה זה נכון ועד כמה זה הגיוני שדווקא זה שלא מכיר יצליח יותר על פני זה שמכיר? התשובה של רובינו תהיה שלא כל כך. זה יכול לקרות אבל סיכויים זניחים ולסיכום זה מאוד מקרי. אבל, כנראה הביטוי לא סתם חג בין אנשי העולם – בין כל אנשי העולם וכמה שנים. על מנת שיולד וישרוד ביטוי ובמיוחד עולמי הוא חייב להיות מבוסס על משהו שקורה באופן תדיר ולא בלבד חד פעמי. ביטוי שמתבסס על משהו חד פעמי לא ישרוד, לא ימשיך להיפלט מפי האנשים ומשהו שקורה במקומות מוגבלים כנראה שלא יהיה עולמי. רק ביטוי שמבוסס על חזרה מסוימת, ימשיך להישמע מפי אנשים ולהיקלט באוזניהם של החדשים לאומרו ורק ביטוי שהוא באמת כללי אצל אוכלוסיית כדור הארץ יהיה עולמי. אז לאחר קריאת הסבר זה לשרירות הביטוי כנראה חלקכם יגידו שאולי באמת הדבר לא שרירותי כל כך. דבר שהיה מובן מאליו ושלא היה צורך לחשוב עליו כי הוא ברור פתאום נראה אחרת. ועכשיו יש לכם כנראה סימני שאלה רבים כגון: אז למה זה ככה? איך זה באמת קורה הגיונית?
מה זה אומר על הקיבעון שלנו לדברים? בהמשך אציג דברים הרבה יותר משמעותיים מביטויים שמורים על הקיבעון שלנו.
נושא המקריות היא סוגיה מאוד מעניינת והיא קוראת כל הזמן. לדוגמא: פעם בעודי נוסע במכונית החלטתי להדליק את הרדיו. שמתי על תחנה באופן אקראי ובתחנה שבחרתי ניגנו איזה סימפוניה שלא הכרתי. זה היה קטע רגוע ושקט והתנגנו כלי מיתר. פתאום שמעתי בצורה פנטסטית צ’לו עם קול בס עבה במיוחד עם צליל מיוחד. זה נשמע כל כך אמיתי וזה נשמע כל כך עמוק. לא הבנתי איך המערכת שלי משמיעה את זה. הצ’לו ניגן מאין ליווי או מנגינה שהשתלבה כה יפה, כה מקסים והצליל היה כה טוב. נדהמתי מהעוצמה. ואז כשלוש שניות לאחר שהצ’לו התחיל מנגן זה החל להיות קצת מוזר ואחרי עוד שתי שניות הבנתי שזה היה הבלמים של המשאית לידי. קצת חשתי נבוך בפני עצמי אבל מצד שני שמחתי ששמעתי דבר כל כך יפה. מה הסיכויים שאחליט רגע להדליק את הרדיו, באופן שרירותי לבחור תחנה שמנגנים בה משהו מסוים ובדיוק תהיה לידי משאית שתלחץ על הבלמים והצליל של הבלמים יעשה צליל שמתאים בדיוק לקטע מסוים? הסיכויים כאמור נמוכים. הבעיה עם התשובה הזו שהסיכויים כביכול כה נמוכים שזה מדהים שזה בכלל קרה ויותר מדהים שמקרים כאלו קורים כל הזמן לכולם. ובכלל נשאלת שאלה פילוסופית האם יכולה להתחולל מקריות כאשר מדובר על כך שיש אמת אחת?
על שאלות אלה שהוצגו כאן ועל שאלות נוספות ונושאים נוספים אדון בחלק זה.